.comment-link {margin-left:.6em;}

KyberKurat

Idiotismi võidukäik(6): juriidiliselt on kõik korrektne!

Wednesday, January 11, 2006

Peaks hakkama otsi kokku tõmbama

Sai endale vaikimis lubatud, et rohkem seda teemat ei puuduta, aga mis ma teha saan kui see koguaeg meediasse kerkib??? Et jälle see geide keiss... Ja peale seda ma luban endale maksimaalselt ühe postituse veel samal teemal...

Aga jutu point... leidsin yhe tabava kommentaari PMi artiklile: Poliitikud taunivad samasooliste abielusid:

Aivo Põrk 10.01.2006 08:23
Olen selles poleemikas osalenud algusest peale ja rohkem kui üht varjunime kasutanud. Muutmata oma seisukohti, käsitleksin teemat lihtsalt veel ühe nurga all.

Probleem on sama, mis Riigikoguski. Teeme ise sedasama, mida riigikogulastele pahaks paneme. Heterokoalitsioonina sõidame homoopositsioonist teerullina üle. Probleem on ju olemas, aga ettepanek on tehtud "valest pingist". Ka mõlema poole väited on sageli pigem emotsionaalsed ja eelarvamuslikud.

Jätame nüüd selle, mis pooli lahutab, erineva seksuaalsuse, kõrvale.

Seadusega on meil antud osale inimestest privileege. Need on abikaasad, vanemad ja lapsed, õed-vennad. Lähisugulased, kellel on vastukaaluks ka üksteise suhtes rohkem kohustusi. Neile inimestele, kes faktiliselt elavad koos ühise leibkonnana, võiks ehk tõesti õigusi juurde anda. Miks ja mitmekesi nad koos elavad ja majandavad ning mis soost nad on, ei omaks sealjuures tähtsust. Tähtis on see, et mida pikem see elu ühise leibkonnana on olnud, seda rohkem on neil üksteise suhtes õigustatud lootusi ja ka kohustusi.

Võib-olla oleks piisav, kui leibkonnal oleks võimalik fikseerida oma kooselu ühist tuludeklaratsiooni esitades. Ja saada selle kohta Maksuametilt tunnistus. Seadus peaks õiguste ja kohustuste kindlaksmääramisel arvestama sellise kooselu pikkusega.

Seadus peaks kindlaks määrama sellise leibkonna ühisvara jagamise põhimõtted, kui mõni liige leibkonnast lahkub või leibkond laguneb, samuti määrama kindlaks pärimiskorra ja piirama võimalusi testamendi vaidlustamiseks leibkonda mittekuuluvate isikute poolt. Seadus peaks võimaldama saada oma leibkonna liikmete kohta teavet, mida seni lubatakse anda ainult lähisugulastele. Seadus peaks panema kohustuse hoolitseda oma leibkonna liikmete eest nende haiguse ja püsiva töövõime kaotuse korral. Ja kuivõrd sellised kooselud on sageli lastetud, aga annavad majanduslikke eeliseid, siis maksustama neid lastetusmaksuga.

Ja kui abielu jäetakse puutumata, jäetakse selleks, mis ta traditsiooniliselt on, siis mis võiks sellise seadusemuudatuse vastu olla?

0 Comments:

Post a Comment

<< Home