.comment-link {margin-left:.6em;}

KyberKurat

Idiotismi võidukäik(6): juriidiliselt on kõik korrektne!

Friday, December 01, 2006

Trükivead on toredad

Nonii, kas Luik on geenius.. või on PMi ajakirjanik-fototöötleja Keenius.

Et siis PM tutvustab: LaFerme AS
Tahaks isegi osata ka 16,2 millise käibe juures saada kasumit 116,8 milli

4 Comments:

  • Ja mis seal siis osata on? Ostad kinnisvara 1 krooniga, hindad selle ümber 116,8 milli peale. Tulemus: käive 0 krooni, puhaskasum (tänu finantskasumile) 116,8 milli. Ja sama skeemi ongi LaFerme AS kasutanud. Majandusaasta aruandeid tasub lugeda. On äriregistrist avalikult kättesaadavad (valdavalt küll tasuliselt).

    By Anonymous Anonymous, at 3:48 PM  

  • Kasumiks muutub see alles siis, kui sa saad selle maatüki ka selle hinnaga maha müüa.

    Pluss käive on sissetulekute ja väljaminekute summa. Kasum aga on tulud miinus kulud... kaudselt ka sissetulekud miinus väljaminekud.

    Seega kõik, mis sul on kasum, peab kunagi olema tulu/sissetulek - seega kajastuma käibes. Kas keegi seletaks mulle kuidas saab olla kasum suurem... ja korda kümme, kui käive. Minu majandusteaduse kursused sellise olukorra võimalikust pole kajastanud. Kui see kuulub JOKK-rubriiki, siis paljun harida mind.

    By Blogger KyKu, at 6:13 PM  

  • Ei muutu - Raamatupidamine arvestab selle kasumiks juba siis, kui ta varad ümber hindab. Üleüldse on raamatupidamine üks tore asi - seda ei peeta ju tegelike varade vaid kohustuste-nõuete (tekkepõhiselt) kohta. Näiteks kirjutad arve ja käive on toimunud.

    By Anonymous Anonymous, at 10:22 AM  

  • KyKu, tõepoolest, tuleks kasuks majandusteaduse algtõedki endale selgeks teha, enne kui tulla kellegi "trükiveale" näpuga näitama.

    Käive EI OLE sissetulekute ja väljaminekute summa. Käive on kõik sissetulekud (s.h. need, mis ei ole veel kassapõhiselt tegelikult toimunud ehk et üles on võetud alles ainult nõue ostjate vastu).
    Kasum on tõepoolest tulud miinus kulud, aga tulude all on rohkem kui ainult äritegevusest tekkiv käive. On olemas ka finantstulu näiteks, mis ei lähe kohe kuidagi käibesse, vaid kajastatakse kasumiaruandes eraldi rubriigis.
    Kõik, mis on kasum EI PEA olema käibes kajastuma, kuna kõik tulud ei olegi käibes, mis sai just eelmises lõigus kirja pandud. Kui Sa näiteks ostad aktsiaid 100 krooni tükk, müüd maha 1000 krooni tükk, siis ei käi käibest mitte midagi läbi, kuna ost kajastatakse investeeringuna bilansis, müügi puhul kantakse investeering bilansist välja ja 900 krooni kasum kirjutatakse otse kasumiaruande finantstulude reale, mille võrra suureneb ka puhakasum, käive aga on igatepidi mängust väljas.

    Ja nagu juba öeldi, finantstulu ja seega ka kasum tekib juba siis, kui bilansis olev vara üles hinnatakse, mitte alles siis, kui vara maha müüakse. Sama moodi tekib ettevõttel finantstulu juhul, kui ta on näiteks ostnud 10 krooniga mingi börsil noteeritud aktsia, mille hind on aasta lõpuks tõusnud börsil 100 krooni peale. Siis tuleb see aktsia bilansis sama moodi turuhinda ümber arvutada ja tõus kirjutada finantstuludesse. Kui vahepeal on aga hind langenud, tuleb bilansis väärtust vähendada ja langus finantskulusse kirjutada.
    Me räägime ikkagi tekkepõhisusest (mitte kassapõhisusest), millele praktiliselt kogu Eesti raamatupidamine juriidiliste isikute puhul üles ehitatud on!

    By Anonymous Anonymous, at 12:00 AM  

Post a Comment

<< Home