.comment-link {margin-left:.6em;}

KyberKurat

Idiotismi võidukäik(6): juriidiliselt on kõik korrektne!

Tuesday, August 29, 2006

Uuest min. palgast

EAKL soovib, et uus keskmine palk oleks 4 tuhhi. Mnjaa...

Iseenesest vüiks ju olla, et min.palk on 40 % keskmisest... kuid siis ei tohiks olla olukord selline, kus keskmine palk moodustub hulgast madalapalgalistest ning üksikutest tippudest. Ühest küljest oleks selline alampalk liigkoormav majandusele ja teisest küljest pärsiks see ka kvalifikatsiooni tõusu ja indu õppida. Milleks ikka omandada lisaoskusi, kui ilma igasuguse vaevata saad oma min.palga kätte.

Minu arvates see 40% keskmisest palgast on jama idee, sest kui me eeldame, et Eesti teeb silmad ette just oma kvalifitseeritud tööjõuga ning palgad tõusevad ikka üüratult, siis see tähendaks automaatselt ka min.palga tõusu. Nt õpilased (ja mitte ainult) satuvad esimesena löögi alla, sest neile pakutavad on tõesti lihtsad, eelnevaid oskusi ei nõua, kuid kõrge min. palga juures muutuvad ettevõttele liiga koormavaks. Nii et kõik töömalevad unustage ära.

Ja kui min.palk peaks tõesti tõusma 4 tuhandeni, siis ilmselt mõjutab see suurettevõtteid päris korralikult. Ma olen täiesti veendunud, et Kreenholm panem oma poe kinni... Ja mida siis see Narva oma kolme tuhande uue töötuga tegema hakkab? Vaevalt et sinna niipea mingit suurtööstust on oodata.

2 Comments:

  • See on jah, jätkuvalt hämmastav, et mõned inimesed arvavad, et kui keegi ütleb ühel heal päeval, et nüüd on alampalk 4000 krooni, siis on kohe ka raha seda maksta. Kui selline käsumajandus toimiks, siis miks piirduda 4000 krooniga - pigem kohe 10 000 nõuda ja jutul lõpp.

    Minu arusaamist mööda on praegu miinimumpalk 3000 krooni ja seda tuhande krooni võrra tõsta paneb nii mõnedki väiksemate oskuste ja kvalifikatsiooniga inimesed töötute sekka. Huvitav, kui miinimumpalga saajatel pakkuda võimalust, kas 30% kõige vähem tootlikest inimestest vallandada või jätkata praeguse kollektiiviga, siis kumma inimesed valiksid?

    Ja see ametiühingute üldine jutt solidaarsusest on ilmselge BS olukorras, kus alampalga tõstmine lõppeb osade inimeste jaoks töökoha kaotusega, teistele aga palgatõusuga. Kahju, et inimesed, kes sellel teemal sageli sõna kipuvad võtma (Herr Tali, siis antud juhul) ei suuda endale selgeks teha, mis nende ettepanekute tulemus võib olla. Ma pole veel näinud, et ametiühingud töötutest huvituksid ja üha rohkem jääb mulje, et ametiühingud on töötute vaenlane number üks.

    Ma jään jätkuvalt seisukoha juurde, et miinimupalk tuleks üldse ära kaotada.

    By Blogger Jüri Saar, at 7:19 PM  

  • Min.palga kaotamisest: mina nii kaugele ei läheks, mingi miinimumtasu võiks siiski määratletud olla, kuid see võiks ka piirduda hoopis 2000 eeguga.

    Kadi Pärnits on kunagi öelnud, siis kui tema veel ametiühingu eesotsas oli, et need ettevõtted, kes ei jõua miinimumpalka maksta väärivadki pankrotti minekut. Niipalju siis suhtumisest.

    Kusjuures, eriti tore on see, et am.üh ise mainivad, et Eestis sõltub min. palgast 10-16% töötajate sissetulek, samal ajal aga keeldutakse nägema oma nõudmiste tagajärgi... ja olgem ausad, palgatõstmine sellisel seltskonnal korraga annab meie kõigi eludes tunda. Lisaks on nii mõnelgi pool alampalgaga seotud ka kollektiivlepingud, mis tähendab automaatselt kogu kollektiivis töötasudele kuluva summa lineaarset tõusmist.

    PS: Ma küll imestan, et Riigikogu ei ole seda hõisates hakanud vastuvõtma... nende palk ju ikkagi tõuseks... või siis Kruuda "otsetoetused" on rohkem väärt, kui see pisku tõus; aga võibolla on neil praegu ka lihtsalt kiire aeg = ega see valimiskohustusest kõvalepõiklemine pole midagi nii lihtne töö nagu mõnele tööinimesele võib tunduda.

    By Blogger KyKu, at 11:47 PM  

Post a Comment

<< Home