.comment-link {margin-left:.6em;}

KyberKurat

Idiotismi võidukäik(6): juriidiliselt on kõik korrektne!

Tuesday, October 11, 2005

Postimees ignob täiega prostitutsiooni-probleemi!

Kogu muu ajsa kõrval on kooli pool kuidagi unarusse jäänud. Seetõttu olengi viimasel ajal nii harva bloginud... kuna oleks juba tagumine aeg ülikooli pinkide nühkimine lõpetada, siis tegelesin koolitööga.

Kuna just lõpetasin avalikku arvamust analüüsiva töö ja seal jäi ette prostitutsioon või õigemini selle mitte käsitlemine, siis paneks oma mõtted ka siia üles.

Kogu teema käib nimelt ENUTi avalduse ümber, kus nad väljendasid hirmu, et Soome ja Rootsi seksituristid hakkavad Eestisse voorima.

Kuigi Postimees oli oma võrguväljaandes avaldanud sellest loo - ”Eestit ärvardab seksturismi karv” (26.09.2005 – PM Online), ei olnud teemat enam rohkem puudutatud. Ka järgmise päeva paberlehes polnud selle kohta isegi mitte nupukest.

Ühest küljest võib ju väita, et kuna ETV tegi sellest väga põhjaliku ülevaate, polnud vaja seda enam paberlehes kajastada. Samas aga kõik inimesed ei vaata ETVst AKd ning tõenäoliselt tehti otsus, kas see infokild läheb lehte sisse juba varem, s.t enne kui ETV televisioonis oma videoklippi näitas.

On selge, et see uudis, et Eestit ähvardab seksturismi karv on reaktsioon Soome plaanile kriminaliseerida seksi ost – ”Soome tahab keelustada seksi ostmise” 18.09.2005 PM Online'is ja lühiuudis-nupuke järgmisepäeva paberlehes. Hea seegi!

Tegelikult on üllatav, et meedia sellest kinni ei haaranud, sest paistab, et kõik korruptsiooni ja särgi skandaalid oli rahva juba ära tüütanud. Kõigepealt majandusminister oma majadega, siis Hanschmidt, seejärel särk ja Jõerüüt jne. Prostitutsiooni teema oleks olnud ideaalne, et jätkata Jõerüüdi lahkumisega alguse saanud arutlust moraalsuse ja väärtuste üle.

Prostitutsiooni küsimus on Eestis valus teema ning seadusandlikult on see sisuliselt reguleerimata – ainult vahendamine, s.t kupeldamine on kriminaliseeritud, kõik muu on aga reglementeerimata.

“Üle poole Eesti prostituutide teenuste kasutajatest on välismaa turistid. Peamiselt tullakse Soomest ja Rootsist, vähemal määral on klientideks ka sakslased ja taanlased.

Näiteks kuus aastat tagasi, kui Rootsis veel seksiostmine kuritegu polnud, käis Eestis poole vähem rootslastest seksturiste.”
(“Eestit ähvardab seksturismi kasv” PM Online)

Eriti üllatav on see, et PM ei pööranud sellele artiklile mingit tähelepanu ka mitte hiljutise BNSi uuringu[1] valguses, kus 62% kogu ühiskonnast suhtus taunivalt seksiteenuste ostu/müüki, naistest oli taunival seisukohal koguni 72% (mehi vastavalt 49%). Kuigi kokku küsitleti vaid 399 inimest, siis ei anna see terviklikku pilti Eesti elanike arvamustest, kuid mingit suunda näitab sellegi poolest.

Siin kohal tuleb tõdeda, et meedia tegevus oli kohe kindlasti ääretult passiivne ning ebajärjekindel. Soome esialgse uudise nad küll nupuna avaldasid, kuid kui tuli ENUTi sõnum, siis seda ignoreeriti, kuigi see seletas otseselt tolle eelmise uudise mõju meie elule – need on ju tegelikult meie emad ja õed, kes kaotavad oma elu ja tervise prostitutsioonile.

Kindlasti tuleb teema käsitluse seisukohast kahjuks, et pole väljakujunenud kindlat suhtumist prostitutsiooni. Kuigi SoMi ametlik poliitika ütleb, et prostitsioon ja inimkaubandus on naistevastase vägivalla vormid, peegeldab ühiskond ja ka meedia, eesotsas SLOlehega mõtteviisi, et prostitutsioon on töö nagu iga teinegi.

See ENUTi teadaanne oleks olnud ideaalne võimalus tekitada ühiskonnas diskussiooni antud teemadel, eriti kui arvestada, et suvel tuli ka Eesti Kirikute Nõukogu välja ettepanekuga keelustada prostitutsioon (“Kirikud paluvad keelustada prostitutsiooni ostu” 17.06.2005 PM Online).

Ka võrguversioonis üleval olnud uudise 61 kommentaari näitavad, et teema on ikkagi tähelepanu vääriv. Kuigi valdav osa neist kommentaaridest on sisu – no, mis me ikka keelane, maailma vanim amet jne jne. Siin ilmselt tuleks mängu ka ajakirjanduse roll hoiakute kujundajana. Ajakirjandus peaks jagama informatsiooni prostitutsiooni tagajärgede kohta. Nii põhjamaades kui ka Eestis on viidud läbi uuringuid, mis prostitutsioon ühiskonnale maksma läheb.

[1] Uuring: ühiskond taunib seksiteenuste ostu ja müüki. BNS 17.08.2005

0 Comments:

Post a Comment

<< Home